Nieuws item

RH Marine upgradet systemen op het amfibische transportschip van de Koninklijke Marine Zr.Ms. Johan de Witt

RH Marine is gestart met een systeemupgrade en regulier onderhoud van de Zr.Ms. Johan de Witt, het amfibisch transportschip van de Koninklijke Marine. Alle navigatie-, communicatie- en besturingssystemen aan boord worden vernieuwd en alle elektrische componenten worden geïnspecteerd en indien nodig vervangen.

RH Marine werkt samen met Damen Naval, die het marineschip op haar werf in Vlissingen een midlife upgrade geeft, gecombineerd met een algehele revisie. RH Marine en Damen Naval werkten tussen 2003 en 2007 ook samen bij de bouw van Zr.Ms. Johan de Witt van de Koninklijke Marine.

State-of-the-art marineschip met Rhodium technologie

RH Marine leverde en installeerde voor Zr.Ms. Johan de Witt haar Rhodium Integrated Platform Management System (IPMS), dat de meeste systemen aan boord controleert en monitort. Dit omvat het Alarm Monitoring and Control System, het Propulsion Control System en het Power Management System. Ook het Rhodium Integrated Bridge Management System (IBMS), de navigatieradar, het digitale kaartsysteem WECDIS, het Own Ship Data Distribution System (OSDDS) en de noodstroomvoorziening (UPS). Al deze systemen worden nu vernieuwd volgens de laatste stand der techniek. Het IPMS en IBMS zijn geassembleerd in de eigen werkplaats van RH Marine in Schiedam. De software automatisering en communicatieprotocollen zijn uitgebreid getest op gereedheid.

Twee jaar voorbereidend werk

RH Marine is al twee jaar bezig met het ontwerpen van alle nieuwe systemen. De werkzaamheden aan boord zijn begin maart begonnen. In de eerste maanden wordt de oude apparatuur gedemonteerd en verwijderd. Ook de bekabeling van het schip wordt verwijderd. Als onderdeel van het onderhoud worden de stroomverdelers, sensoren en andere onderdelen geïnspecteerd en zo nodig vervangen. De operationele ruimtes, waaronder de brug, het technisch centrum en het commandocentrum worden opnieuw ingericht. Hiervoor zijn in samenwerking met TNO 60 nieuwe consoles ontworpen. Deze prefab consoles en andere apparatuur staan klaar om in het schip te worden ingebouwd.

Landingsvaartuig en amfibisch transportschip in één

Als Landing Platform Dock (LPD) is de belangrijkste taak van Zr.Ms. Johan de Witt het ondersteunen van amfibische operaties op de grens van land en water. Het schip kan zonder haven personeel en goederen aan land brengen. Daarnaast kan het schip dienen als varend commandocentrum voor het aansturen van grootschalige amfibische en maritieme operaties. Zr.Ms. Johan de Witt is nu 15 jaar oud. Daarom krijgt het een standaard upgrade en wordt de belangrijkste apparatuur vernieuwd. Tegelijkertijd wordt groot onderhoud uitgevoerd, dat na het vijftiende levensjaar nodig is. “Als een van de toonaangevende system integrators op de defensiemarkt ontwikkelen en installeren wij elektrische en automatiseringssystemen voor vrijwel alle Nederlandse marineschepen”, zegt projectleider Jos Geerdes van RH Marine.