Cyber

Integrated Virtualized System Architecture (IVSA)

Innovatieve en ruimtebesparende oplossing voor de maritieme sector

Met het oog op toenemende technologische complexiteit en strengere computerbeveiligingseisen maakt de maritieme sector gebruik van steeds geavanceerdere IT-oplossingen. De Integrated Virtualized System Architecture (IVSA) van RH Marine, ontwikkeld in nauwe samenwerking met prominente partners waaronder de Koninklijke Marine en andere Europese partners, biedt uitkomst. IVSA bevordert een efficiëntere bedrijfsvoering, lagere kosten en verbeterde computerbeveiliging aan boord van schepen. IVSA verbetert de informatie-uitwisseling en samenwerking tussen uiteenlopende systemen door ze op één infrastructuur te integreren en standaardiseren.

Ontwikkeling IVSA: samenwerking als sleutel tot succes

IVSA vindt zijn oorsprong in het GAUDI-project (Gemeenschappelijke Architectuur door Defensie-Industrie). Dit was gericht op de integratie van uiteenlopende systemen zoals Combat Management System, Bridge Management System en Platform Management System. De samenwerking tussen RH Marine en de Koninklijke Marine begon in 2014, toen Defensie samen met TNO, Thales, en Damen Naval, het initiatief nam om de automatisering aan boord van schepen te verbeteren. Men wilde toegankelijkheid van informatie verbeteren, hardware en software integreren, en kosten gedurende de gehele levenscyclus van het schip reduceren.

“Systemen op schepen werkten vaak onafhankelijk van elkaar,” vertelt Stefan de Bruin, Product Manager bij RH Marine. “Dat resulteerde in inefficiënte informatie-uitwisseling en beperkte interoperabiliteit. Het beheren van de groeiende hoeveelheid hardware en het waarborgen van de computerbeveiliging werd steeds uitdagender. IVSA, een geïntegreerde en virtuele architectuur, biedt de oplossing.”

De geavanceerde infrastructuur zorgt voor naadloze integratie van systemen aan boord, dankzij centralisatie van de software op een paar servers. Dit verbetert de toegankelijkheid van informatie en maakt het toevoegen van nieuwe applicaties en functionaliteiten eenvoudig. Het resultaat: een efficiëntere bedrijfsvoering en lagere lifecycle-kosten. Op het nieuwe Combat Support Ship “Den Helder”, dat in september 2024 zijn proefvaart zal maken, is IVSA als eerste toegepast, maar ook niet-naval schepen zoals jachten doen hun voordeel met IVSA.

Impact IVSA: Efficiëntie, ruimtewinst en kostenreductie

Een van de grootste voordelen van IVSA is de enorme efficiëntie bij onderhoud en upgrades van on board-systemen. Waar traditionele schepen uitgerust zijn met talloze computers en servers, draait IVSA op cloud-based infrastructuur. De technologie is vergelijkbaar met die in datacenters, maar dan maritiem gecertificeerd. Elke werkplek aan boord heeft toegang tot alle applicaties. Centralisatie verlaagt hardwarevereisten en maakt sneller, eenvoudiger onderhoud en hardware-updates mogelijk. 

IVSA is niet alleen ideaal voor marineschepen, maar biedt ook voor andere type schepen aanzienlijke voordelen ten opzichte van traditionele systemen.  

Stefan: “Vooral bij luxe jachten, waar ruimte schaars is, is dit een game changer.  IVSA is aanzienlijk compacter dan traditionele systemen. Er zijn geen aparte kasten of serverrekken meer nodig. Door hardware en software via virtualisatie te ontkoppelen kunnen nieuwe applicaties eenvoudig worden toegevoegd, zonder impact op bestaande systemen. Dit vermindert downtime, zorgt ervoor dat systemen langer meegaan, maakt predictive maintenance mogelijk, en bespaart tijd en kosten. IVSA kan eenvoudig worden geïntegreerd in bestaande ruimtes, zoals (AV)IT-ruimtes aan boord.”

IVSA draagt significant bij aan een efficiëntere bedrijfsvoering, blijkt uit de praktijk. Bijkomend voordeel: de initiële aanschaf in IVSA is vergelijkbaar met een traditioneel systeem. Eenvoudiger onderhoud en langere levensduur van hardware zorgt voor een snellere terugverdientijd.

Stefan: “IVSA maakt systemen gemakkelijker te onderhouden, mede dankzij de diagnostische services die op afstand kunnen worden beheerd. Updates en upgrades kunnen worden uitgevoerd zonder de noodzaak om fysiek aan boord te zijn. Dat betekent niet alleen minder downtime, maar ook lagere kosten voor onderhoud en beheer.”

Een ander belangrijk voordeel van IVSA is de versterkte cybersecurity. De geavanceerde computerbeveiligingsarchitectuur voldoet aan de nieuwste normen en best practices op dit gebied. IVSA implementeert een zero trust-model: alleen geautoriseerde apparaten en gebruikers hebben toegang tot kritieke systemen en data. Dit beschermt het schip tegen netwerkstormen en andere cyberdreigingen en beschermt de integriteit en vertrouwelijkheid van gegevens aan boord. Zo wordt een veel hoger computerbeveiligingsniveau gegarandeerd dan voorheen mogelijk was.

A schematic overview of the logical topology of IVSA

A schematic overview of the ship's cloud

Duurzaam beheer en servicegaranties met IVSA

Het systeem is ontworpen met een sterk Obsolescence Management Plan, waardoor hardwarecomponenten overal ter wereld kunnen worden vervangen en het systeem automatisch kan worden geüpdatet en geüpgraded. 

RH Marine biedt daarnaast Service Agreements, waarbij klanten elk half jaar upgrades ontvangen. Zo kunnen nieuwe releases van bestaande applicaties of nieuwe applicaties eenvoudig worden toegevoegd, zonder zorgen over compatibiliteit.

Het volledig gecertificeerde IVSA-systeem biedt ingebouwde redundantie: servers nemen bij onderhoud of uitval naadloos taken van elkaar over, wat de betrouwbaarheid en continuïteit waarborgt.

Flexibiliteit voor elk scheepstype

Samengevat: de IVSA-technologie biedt ruimtebesparing, efficiëntie, verbeterde diagnostiek en de mogelijkheid voor remote support. Het systeem kan eenvoudig worden aangepast aan de specifieke behoeften van elk type schip, en is daarmee een gestandaardiseerde oplossing maar toch flexibel voor de veelzijdige behoefte van de maritieme sector. 

Stefan de Bruin: “Voor marineschepen biedt IVSA extra voordelen door de integratie van combat-systemen, wat voor jachten weer niet relevant is. Toch kunnen beide typen schepen profiteren van de verbeterde informatiebeschikbaarheid en flexibiliteit die IVSA biedt. Het systeem kan bovendien als retrofit-oplossing worden toegepast aan boord van bestaande schepen, of naast legacy-systemen worden gebruikt. Op marinefregatten die een midlife-upgrade ondergaan, wordt bijvoorbeeld sinds enige tijd een kleinere variant van IVSA geïnstalleerd, waarmee bestaande en nieuwe applicaties eenvoudig kunnen worden gehost. Hiermee biedt RH Marine de mogelijkheid om systemen aan boord geleidelijk uit te breiden met nieuwe functionaliteiten, zonder grote refit.”

IVSA en IoT aan boord

Met IVSA als basis zet RH Marine in op nieuwe technologieën, waaronder AI en IoT, om nog beter in te spelen op de specifieke behoeften van elke klant. 

Stefan de Bruin benadrukt: “IVSA fungeert als enabler voor het IoT-concept aan boord van schepen. Randapparatuur, die voorheen traditioneel werd aangesloten via seriële verbindingen, is nu verbonden via ethernet. Dat biedt veel meer mogelijkheden voor data-analyse, predictive maintenance en geavanceerde monitoring. Alle toegepaste componenten voldoen aan de meest recente Europese standaarden, gericht op het minimaliseren van energiegebruik.”

 

Revolutionaire stap in de maritieme sector

De Integrated Virtualized System Architecture (IVSA) van RH Marine is een revolutionaire stap in de maritieme sector. Door complexe systemen te centraliseren en de informatie-uitwisseling te verbeteren, biedt IVSA aanzienlijke voordelen op het gebied van efficiëntie, kostenbesparing en computerbeveiliging. Of het nu gaat om marinefregatten, offshore schepen of luxe jachten, de voordelen van IVSA zijn helder: ruimtebesparing, verbeterde diagnostiek, en een eenvoudiger onderhoud.

Stefandebruin

Product Manager Cyber Systems

Stefan de Bruin

Stefan werkt sinds 2008 bij RH Marine aan het optimaliseren van automatiseringssystemen en cyber systems aan boord van marineschepen en jachten. Momenteel is hij Product Manager bij de afdeling Cyber Systems en werkt mee aan de optimalisatie van een gemeenschappelijke infrastructuur voor operationele systemen. 

 

Vragen over IVSA? 

Neem contact op met Stefan.

Nieuws & Verhalen