Signing Orka

Bouw onderzeeboten Orka-klasse gaat beginnen

Binnen 10 jaar levert de Franse Naval Group de toekomstige onderzeeboten "Orka" en "Zwaardvis". Daarna volgen de "Barracuda" en "Tijgerhaai." De leveringsovereenkomst van de 4 onderzeeboten is op 30 september officieel met handtekeningen bekrachtigd. Dat gebeurde in Den Helder door staatssecretaris van Defensie Gijs Tuinman en CEO Naval Group Pierre Eric Pommellet.

Recent is nog een Memorandum of Understanding (MoU) gesloten tussen de Nederlandse en Franse overheid. Dit was een belangrijke voorwaarde om de ondertekening van het contract mogelijk te maken. Het MoU omvat afspraken over onder meer het delen van informatie, kennis en gebruiksrechten.

Ook gaat het leveringscontract gepaard met een eerder deze maand gesloten industriële samenwerkingsovereenkomst. Dit betekent dat er voor ongeveer € 1 miljard wordt besteed aan opdrachten bij Nederlandse bedrijven en dat ook Nederlandse kennisinstituten betrokken blijven.

Het levert werk, geld en kennis op. “Maar zeker zo belangrijk is dat de Nederlandse maritieme maakindustrie en kennisinstituten zo aan de wereld kunnen laten zien wat we allemaal in huis hebben”, zegt de staatsecretaris trots. Hij somt op dat het gaat om hydraulische systemen, klimaatinstallaties en akoestische bekleding. “Tot detectiemiddelen, sonar, composietstructuren en middelen om drinkwater te maken aan boord van een onderzeeboot.”

RH Marine

RH Marine is gevraagd voor de platformautomatisering en delen van het energievoorzieningssysteem. Met onze ervaring met het integreren van de platformsystemen op de Walrus-klasse onderzeeboten zijn we goed bekend met de uitdagingen die het plaatsen van systemen op onderzeeboten met zich meebrengen.

Signing Orka

Dieter van Schagen, 4e van links

Samen voorwaarts!

Dieter van Schagen, Director Sales Defence, Safety & Security van RH Marine, was aanwezig bij de ondertekening van de leveringsovereenkomst. “RH Marine is er trots op om ook bij de bouw van de volgende generatie onderzeeboten betrokken te zijn. En om samen met andere Nederlandse partners bij te dragen aan deze belangrijke samenwerking. Samen voorwaarts!”

Nieuws & Verhalen