Onze visie op geïntegreerde architectuur

Samenwerkende systemen

Of het nu gaat om het plaatsen van windmolens, het beschermen van territoriale wateren of het vermaken van gasten, alle schepen zijn gebouwd voor een specifiek doel op zee. Schepen zijn niet verbonden met land en opereren dus als een zelfvoorzienende en afhankelijke eenheid. Eeuwenlang zijn alle activiteiten aan boord ontworpen om robuust te zijn en stand alone te kunnen functioneren.

Een gevolg van het onafhankelijke karakter van schepen in combinatie met de toenemende vraag naar automatisering aan boord is dat er op den duur veel verschillende netwerken en infrastructuren moesten worden geïnstalleerd en onderhouden. Men is dus aangewezen op een lappendeken van softwarelicenties en hardwarecomponenten om het schip veilig en betrouwbaar te houden.

Aangezien veel systemen onderling gekoppeld en verweven zijn, kan een onderhoudsbeurt of refit aan een paar componenten ertoe leiden dat veel onderdelen moeten worden vervangen, wat hoge kosten met zich meebrengt.

Wij stellen ons een toekomst voor waarin alle beschikbare rekenkracht kan worden gebruikt door de systemen die dat het meest nodig hebben, alle toepassingen beschikbaar zijn op elk werkstation en gegevens naadloos van de ene toepassing naar de andere stromen. Dit zou aanzienlijke voordelen opleveren voor het optimaliseren van scheepsoperaties, de cyberveiligheid verbeteren en de middelen worden gebundeld. Een benadrukte gedistribueerde toegangslaag verhoogt de flexibiliteit en beschikbaarheid.

RH Marine’s onlangs geïntroduceerde Integrated Virtualised System Architecture is de eerste stap naar deze nieuwe toekomst. Met Rhodium IVSA wordt een cloud aan boord gecreëerd, die zorgt voor de interconnectie van apparatuur met een netwerkverbinding. Dit omvat meer dan alleen apparatuur zoals computers en PLC’s; veel sensoren of machinekamerapparatuur is tegenwoordig voorzien van netwerkinterfaces. Door gebruik te maken van deze netwerkverbindingen wordt de noodzaak van fysieke interfaces gereduceerd en daarmee ook de behoefte aan specifieke bekabeling. Apparatuur kan gewoon op de dichtstbijzijnde netwerkaansluiting worden aangesloten en via het netwerk beschikbaar worden gesteld.