Showcase

De volgende generatie systeemintegratie

Eens in de paar decennia is er een technologie die de manier waarop een industrie werkt volledig verandert. Apple veranderde de mobiele telefoonindustrie, Airbnb de hotelmarkt en Wilhelmsen de onderdelenleverancier via 3D-printing businessmodellen. 2022 is het jaar dat de verandering voor maritieme systeemintegratie markeert met de lancering van RH Marine’s Integrated Virtualized System Architecture (IVSA), waardoor de platformrevolutie in onze industrie kan plaatsvinden.

Deze nieuwe manier van systeemintegratie is gebaseerd op bewezen cloud- en netwerktechnologieën. Cloud-gebaseerde netwerken bieden enorme voordelen aan boord. De technologie is onderhoudsvriendelijk, toekomstbestendig en veiliger dan conventionele geïntegreerde systemen.

RH Marine is de eerste partij die substantiële stappen in deze richting zet. De verwachting is dat cloud-based scheepsautomatisering op enig moment in de toekomst de standaard zal zijn in de maritieme industrie. Deze nieuwe systeemarchitectuur is bij uitstek geschikt voor inzet op geavanceerde marineschepen.

Alle toepassingen zijn gekoppeld aan hetzelfde netwerk en alle toepassingen zijn dus beschikbaar op elk werkstation.
Toepassingen zijn veiliger te integreren en te koppelen aan systemen aan boord en aan land.
Alles aan boord is aangesloten op hetzelfde gedeelde en beveiligde Ethernet-netwerk.
Hard- en software-elementen zijn losgekoppeld. Afzonderlijke elementen van het systeem kunnen worden gewijzigd en/of bijgewerkt.
De hyperconverged server is een van de sleutelelementen in de nieuwe systeemarchitectuur.

Op veler verzoek ontwikkeld

De afgelopen decennia zijn alle systemen aan boord geïnstalleerd, ontwikkeld en verbeterd als stand-alone oplossingen en vertrouwen op traditionele, op IO gebaseerde communicatie. Dit resulteert in een grote hoeveelheid fysieke componenten, redundante kabels en ongebruikte computerkracht.

De geïsoleerde aard van deze systemen maakt een geïntegreerde cyber security aanpak, een multifunctioneel werkruimteontwerp en technisch scheepsbeheer zeer complex. Om dit probleem op te lossen introduceert RH Marine IVSA – de volgende generatie systeemintegratie.

IVSA als totale scheepscomputeromgeving

De Integrated Virtualised System Architecture (IVSA) is een andere aanpak dan de traditionele Integrated Networked System Architecture (INSA) manier van systeemintegratie. Netwerkconnectiviteit, gedeelde bronnencontrole en scheepscloudomgeving zijn de belangrijkste onderscheidende kenmerken van deze systeemopzet.

Netwerkconnectiviteit

Alle netwerken en systemen maken gebruik van dezelfde redundante Ethernet-infrastructuur. Hierdoor kunnen gegevens veilig worden gedistribueerd tussen alle systemen aan boord van het schip. Dit vereist veel minder bekabeling dan PLC-gekoppelde technologieën, bespaart kostbare ruimte aan boord en maakt flexibele plaatsing van hardware mogelijk.

Beheer van gedeelde bronnen

Servers, thin clients en panel pc’s vervangen de systeem-gelokaliseerde rekenkracht van stand-alone systemen en delen de rekenkracht via het netwerk, waardoor alle toepassingen maximale snelheid hebben wanneer dat nodig is. Hierdoor is het systeem in hoge mate redundant en kunnen componenten online worden opgeschaald of vervangen.

Scheepscloud

Alle toepassingen zijn beschikbaar op elk werkstation. Hierdoor kan de bemanning met verschillende toepassingen werken zonder zich fysiek in de buurt van de apparatuur te hoeven bevinden. Alle apparatuur die via het netwerk is aangesloten, is overal op het schip toegankelijk.

Sleutelplatform voor verdere marineontwikkelingen

De ontwikkeling van IVSA is een belangrijke stap voorwaarts voor de prestaties en de veiligheid van de internationale maritieme industrie. Het platform is gebouwd op 21e-eeuwse technologie door een slim Ethernet-netwerk te combineren met cloud computing-kracht. Dit maakt drie belangrijke technische kenmerken mogelijk:

Connectiviteit | Alle toepassingen zijn verbonden met hetzelfde netwerk en toepassingen zijn daardoor gemakkelijker te interfacen.
Onafhankelijkheid | Hard- en software-elementen zijn ontkoppeld. Individuele elementen van het systeem kunnen worden gewijzigd en/of geüpgraded.
Cybersecurity | Vereenvoudigde implementatie van netwerk- en applicatiegebaseerde cybersecurity.

IVSA van RH Marine is het enige op de cloud geïnspireerde integratieplatform dat momenteel gecertificeerd is voor maritiem gebruik. Deze certificering omvat het befaamde wheelmark dat veilige en betrouwbare navigatie en besturing certificeert, waardoor brugapparatuur veilig aan het netwerk kan worden toegevoegd.

Onze IVSA-filosofie

De ontwikkeling van Rhodium IVSA begon als spin-off van het Manning & Automation consortium. Dit consortium is een samenwerking van de Koninklijke Marine, kennisinstellingen en scheepsbouwindustrie. Tijdens dit project heeft RH Marine een sleutelrol gespeeld in de ontwikkeling van een gezamenlijke systeemarchitectuur om de samenwerking tussen systemen aan boord van marineschepen te verbeteren.

IVSA als basis voor toekomstige Rhodium-oplossingen

Het doel van onze Rhodium-oplossingen is om scheepswerven, kapitein en bemanning in staat te stellen zich te concentreren op hun werk en hun missie, terwijl RH Marine zorgt voor de elektrische en automatiseringstechnologie aan boord. RH Marine’s Rhodium Integrated Virtualized System Architecture (IVSA) biedt een universeel systeemplatform waarop toepassingen (zoals brugtapplicaties, machinekamerautomatisering, CCTV en energiebeheer) worden geïntegreerd.

Alle Rhodium-oplossingen worden ontwikkeld door toegewijde teams met een gemeenschappelijke missie: Het bieden van een flexibele, gemakkelijk te onderhouden en intuïtieve gebruikerservaring. Wanneer alle oplossingen en toepassingen geïntegreerd zijn, ontplooit Rhodium zijn volledige potentieel.

IVSA