Showcase

Uitmuntendheid onder de oppervlakte

Klasse:
Walrus-klasse
Operator:
Koninklijke Marine
Jaar van oplevering:
1985 – 1992
Lengte:
68 meter

RH Marine (back then known as Rietschoten & Houwens) was involved during the construction of the four Walrus-class submarines in the 1980’s and has been involved in the maintenance and upgrade ever since. The first of the four Walrus-class submarines was launched in 1990 and are in service with the Royal Netherlands Navy.

The Walrus-class fleet comprises four ships, which include the S802 Walrus, S803 Zeeleeuw, S808 Dolfijn and S810 Bruinvis. The ships were built indigenously by the Rotterdamse Droogdok Mij (RDM), which was a Norwegian shipbuilding and ship repair company operating out of Rotterdam.

Walrus-klasse onderzeeër op open zee
In het commandocentrum van een Walrus-klasse onderzeeër.
Zr.Ms. Zeeleeuw ontmoet Zr.Ms. Johan de Witt.
Zr.Ms. Bruinvis, tijdens de oefening Trident Juncture waarbij de anti-onderzeeboot oorlogsvoering wordt beoefend.
Zr.Ms. Bruinvis gedurende de SubMarine Command Course in 2012.

Geavanceerde operatiegerichte capaciteiten

De Walrus-klasse onderzeeërs worden beschouwd als een van de meest geavanceerde niet-nucleaire aanvalsonderzeeërs ter wereld. Zij staan bekend om hun speciale stealth-eigenschappen. Eenmaal onder water zijn ze onzichtbaar, vrijwel geruisloos en dus zeer moeilijk te detecteren door schepen, vliegtuigen of andere onderzeeërs. De onderzeeërs kunnen lange tijd onder water blijven en hun missie uitvoeren.

Ze onderscheiden zich door hun relatief kleine afmetingen. Hierdoor kunnen zij zelfs vanuit “ondiep” water inlichtingen verzamelen of (kust)verkenningen uitvoeren. Naast het onopgemerkt verzamelen van inlichtingen met hun eigen sensoren, zijn de schepen ook geschikt als uitvalsbasis voor speciale operaties, het leggen van zeemijnen en het opsporen van vijandelijke onderzeeërs.

Toonaangevende innovaties

De onderzeeërs zaten vol nieuwe innovaties. Een van de meest innovatieve kenmerken van de Walrus-klasse is de manier waarop de achterste duikvlakken en roeren zijn geconfigureerd. In plaats van een kruisvormig samenstel zijn ze geïnstalleerd in een X-vormig achtervlak. Een ander belangrijk voordeel is het uitgebreide automatiseringssysteem aan boord. Gegevensverwerking, sensoren, wapens en platformcontrole zijn allemaal geautomatiseerd. Dit resulteert in een kleinere bemanning die nodig is om de onderzeeër te bedienen en andere belangrijke voordelen op het gebied van stealth, geluidsreductie en operationele doeltreffendheid.

Sleutelpartner tijdens de hele levenscyclus

RH Marine was nauw betrokken bij alle stadia van het ontwerp en de bouw. Daarnaast tekende het bedrijf in 2013 een meerjarig moderniseringscontract voor het onderhoudsprogramma van de Walrus-klasse. De Nederlandse Defensie Materieel Organisatie gaf RH Marine de opdracht om de mechanische, technische en elektrische moderniseringswerkzaamheden aan boord van de onderzeeërs uit te voeren.

Het moderniseringsprogramma omvatte een groot aantal aanpassingen, zoals demontage, montage en installatie van diverse apparatuur en systemen. Dit zorgde ervoor dat de onderzeeërs effectief operationeel blijven tot ten minste 2025. Het complexe project is gebaseerd op de intensieve samenwerking tussen de Koninklijke Marine, de Nederlandse industrie en onderzoeksinstellingen, met een sleutelrol voor RH Marine als systeemintegrator.

Toekomst van de Walrus-klasse onderzeeërs

Na meer dan 30 jaar dienst is het tijd dat de Walrus-klasse wordt vervangen door de volgende generatie. De unieke capaciteiten van de Nederlandse onderzeeërs worden zeer gewaardeerd binnen de NAVO en Europese allianties. De verwachting is dat de nieuwe onderzeeërs ergens in het volgende decennium te water worden gelaten. Tot die tijd werken de Koninklijke Marine en de Nederlandse onderzeeërindustrie samen om de legendarische Walrusklasse veilig en betrouwbaar te laten opereren.