Onze visie op zero emissie

Emissievrij in 2050

Eeuwenlang was de innovatie gericht op het zo efficiënt mogelijk varen en opereren op zee. In al die jaren hebben wij ons scheepsontwerp verbeterd met state-of-the-art-oplossingen om de veiligheid te maximaliseren en de operationele prestaties te optimaliseren.

Maar onze generatie staat voor een extra uitdaging: de energietransitie. De maritieme industrie heeft een aanzienlijk aandeel in de wereldwijde uitstoot. De Internationale Maritieme Organisatie van de VN (IMO) heeft voor de hele sector een doelstelling vastgesteld om in 2050 70% minder uit te stoten dan in 2008.

Deze doelstelling is een enorme uitdaging als je bedenkt dat de jaarlijkse groei van de zeevaart (en dus het aantal schepen) ongeveer 4% bedraagt. Om dit doel te bereiken, moeten we de emissies van individuele schepen met ongeveer 80% verminderen ten opzichte van de huidige normen. De doelstelling geldt voor alle grote schepen, inclusief de marine-, jacht- en offshore industrie.

Innovatie uitdaging voor grote industrieën

De marine-, jacht- en offshore industrie bestaan uit vele unieke schepen. De voortdurend veranderende marktdynamiek, de lange doorlooptijden van vlootvernieuwingen en kapitaalintensieve activa kunnen de invoering van nieuwe technologieën vertragen.

Naast deze technische en commerciële uitdagingen werken de verschillende autoriteiten er ook hard aan om de regelgeving klaar te maken voor nieuwe experimenten en alternatieve toepassingen.

De uitdaging zit in de implementatie van de innovaties aan boord

In de jaarlijks gepubliceerde vooruitzichten voor energietransitie geeft DNV een gedegen overzicht van de verschillende technologische mogelijkheden die momenteel worden ontwikkeld. Energiedragers als LNG, biobrandstoffen, methanol, ammoniak, waterstof en opslagmedia bieden een goede basis om naar de elektriciteitscentrales van de toekomst te kijken. Maar hoe selecteert u de juiste? En hoe helpen ze u uw operationele doelstellingen te bereiken?

Early adaptor van nieuwe technologieën

RH Marine heeft tientallen jaren ervaring in het werken met batterijen aan boord van gespecialiseerde schepen. Daarnaast hebben we een bekroond Energy Management System (EMS) ontwikkeld om het extra vermogen van batterijen en andere energiebronnen volledig af te stemmen op de installatie aan boord. Het zelflerende algoritme van kunstmatige intelligentie verdeelt automatisch de stroomvraag over de beschikbare energiebronnen om een optimale werking te garanderen op basis van een operationele doelstelling.

Daarnaast werken wij voortdurend samen met onze industriële partners om de invoering van nieuwe technologieën in onze markt te stimuleren. Een van de belangrijkste bijdragen is onze betrokkenheid bij het MENENS-project (Methanol als energiestap naar Zero-Emission Dutch Shipping).

Doe jij mee aan deze uitdaging?

Wij zijn voortdurend op zoek naar nieuwe collega’s die deze innovaties samen met ons willen realiseren. Past deze missie bij jouw ambities?
Bekijk dan onze vacatures.

Bekijk onze vacatures