Nieuws item

Damen Naval contracteert RH Marine voor nieuwe Anti-Submarine Warfare-fregatten

Damen Naval heeft een contract getekend met RH Marine voor de nieuwe Anti-Submarine Warfare-fregatten. RH Marine zal het Integrated Mission Management System (IMMS), het Integrated Navigation Bridge System (INBS) en het Integrated Platform Management System (IPMS) leveren voor ieder van de vier fregatten voor de Nederlandse en Belgische marines. De bekendmaking van de samenwerking volgt op de officiële contractondertekening op 29 juni jl. tussen Defensie en Damen voor het ontwerp, de bouw en de oplevering van de nieuwe fregatten.

“Een van onze doelstellingen is dat we de enorme kennisopbouw die we met dit soort hoogwaardige launching customer project opdoen, willen delen met zo veel mogelijk Nederlandse leveranciers. Op die manier behoudt Nederland haar plek in de wereldtop van de complexe marinebouw en verstevigen we onze positie binnen de bestaande en nieuwe Europese samenwerkingsverbanden”, legt Managing Director Roland Briene van Damen Naval uit. “Dit contract met RH Marine is daar een uitstekend voorbeeld van. We werken al jaren nauw samen en ik verheug me ook nu weer op een mooi project met een prachtig eindresultaat.”

De door RH Marine geleverde systemen zijn gebaseerd op de nieuwste cyber security, netwerk- en datacenter technologie, waarop RH Marine’s next generation platformautomatiserings-, brug- en mission management applicaties komen te draaien. De systemen zorgen ervoor dat het schip kan opereren met een kleinere bemanning, waarbij een veel hogere en slimmere graad van automatisering de bemanning ondersteunt.

“Wij zijn als bedrijf enorm trots op onze bijdrage aan het ASWF-project”, aldus Hugo Loudon, Managing Director RH Marine. “De afgelopen jaren is er in een uitstekende samenwerking tussen COMMIT, Damen en RH Marine een innovatieve basis neergezet voor automatisering in relatie tot het bemannings- en bedrijfsvoeringsconcept. Deze basis zal de blueprint vormen voor de schepen van de toekomst van de Nederlandse en Belgische marines.”

De nieuwe fregatten zullen voor meerdere taken inzetbaar zijn, al zal de nadruk op onderzeebootbestrijding liggen. Aan boord komt een uitgebreid pakket aan sensoren om onderzeeboten mee op te kunnen sporen. Met de gebruikte technologie ontstaat een snel, robuust en goed onderhoudbaar systeem dat zich uitermate goed leent voor verdere groei en continuous improvement.

Het IPMS-systeem maakt gebruik van Industrieel Internet Of Things (IIoT) connectiviteit, die het platform flexibiliteit in aansluiting en configureerbaarheid geeft. Ook biedt deze connectiviteit de mogelijkheid om enorme hoeveelheden data van de aangesloten systemen en sensoren op te slaan. Deze data maken vervolgens analyses mogelijk om zo operationele processen te verbeteren en voorspellend onderhoud te ondersteunen.

De ASW-fregatten zijn de vervangers van de huidige Multipurpose fregatten van de Karel Doorman-klasse die tussen 1985 en 1991 werden gebouwd door Damen Naval (toen nog de Koninklijke Maatschappij de Schelde). Er werden acht M-fregatten opgeleverd, waarvan er uiteindelijk zes zijn verkocht aan andere landen, inclusief twee aan België. Met het einde van de levensduur van deze schepen in zicht, hebben Nederland en België besloten tot een gezamenlijke vervanging van de schepen door deze ASW-fregatten. Volgens de planning zal het eerste schip in 2028 door Damen Naval worden opgeleverd.

015 DSNS RH Marine signing contract 20230704
ASWF