Nieuws item

RH Marine breidt Rhodium EMS uit met duurzame warmteterugwinning

Een optimaal gebruik van de teruggewonnen afvalwarmte van de dieselgeneratoren aan boord kan de kosten voor energieopwekking en het aantal bedrijfsuren verlagen. Om dit te bereiken heeft RH Marine een functionaliteit toegevoegd aan het bekroonde Rhodium Energy Management System (EMS), dat de energieopwekking voor elektrische energie en warmte optimaliseert. De nieuwe functionaliteit leidt tot kostenbesparingen in het energieverbruik en maakt schepen duurzamer.

Conceptuele opzet van een hybride EMS-installatie.

Meer efficiëntie, minder kosten

RH Marine installeerde haar eerste Rhodium EMS in 2012 op een hybride veerboot en daarna volgden vele andere schepen, waaronder superjachten. Het systeem drijft alle hybride energiebronnen aan boord zo optimaal mogelijk aan, zowel de dieselgeneratoren als de batterijen. Door batterijen te combineren met het Rhodium EMS wordt het mogelijk om de opwekking van elektrische energie te optimaliseren. Dit vermindert het aantal starts van de dieselgeneratoren. Het Rhodium EMS zorgt voor brandstofbesparing en vermindering van het aantal bedrijfsuren.

Warmte opvangen en hergebruiken

Naast elektriciteit is aan boord ook warmte nodig. Deze kan worden gebruikt voor het water in het zwembad van een jacht, de accommodaties of het voorverwarmen van de dieselgeneratoren. De omzetting van dieselolie in elektriciteit en vervolgens in warmte is zeer inefficiënt. Martijn Wittingen, Consultant bij RH Marine: “Ongeveer 35% van de energie uit dieselolie wordt omgezet in elektriciteit, de rest in warmte. De warmte kan worden opgevangen met een warmteterugwininstallatie in het uitlaatsysteem van de dieselgeneratoren. De nieuwe functionaliteit van het Rhodium EMS stemt de warmtetoevoer af op de warmtevraag. Zo wordt voorkomen dat de elektrische kachels worden opgestart, wat elektriciteit en brandstof bespaart. Het systeem wordt ook gebruikt om een onbalans in de elektriciteitsopwekking te voorkomen.”

Flexibele configuratie

Het Rhodium EMS controleert welke dieselgeneratoren gekoppeld zijn aan de warmteterugwininstallatie. Daardoor wordt de warmtevraag toch afgestemd op het warmteaanbod, ook als een dieselgenerator niet is uitgerust met een economizer of als deze niet beschikbaar is. De nieuwe functionaliteit van het Rhodium EMS heeft ook een intelligente koppeling met het Rhodium Power Management System (PMS). Op die manier informeren de systemen elkaar over de optimale startvolgorde van de dieselgeneratoren en kunnen ze ook optreden wanneer de dieselgeneratoren geen bruikbare warmte leveren.

Eerste installatie van nieuwe functionaliteit op een superjacht

Het optimalisatie-algoritme wordt voor het eerst geïnstalleerd op een superjacht. Deze technologie kan worden toegepast op alle schepen met dieselgeneratoren, accu’s en een warmteterugwinningsinstallatie in het uitlaatsysteem aan boord. Met de nieuwe EMS-functionaliteit kunnen operators op de intuïtieve bedieningsschermen precies zien hoeveel warmte wordt teruggewonnen en hoeveel kilowattuur het systeem bespaart.