Nieuws item

Vier nieuwe superjachten worden uitgerust met geavanceerde systeemarchitectuur en hybride technologie

Met contracten voor vier gloednieuwe superjachten en meer in het verschiet is de orderportefeuille van RH Marine voor dit jaar zeer goed gevuld. RH Marine zal alle elektrische installaties aan boord van de superjachten leveren en tijdens de bouw optreden als hoofdsysteemintegrator. Verschillende innovatieve technologieën van RH Marine, zoals de nieuwe Rhodium Integrated Virtualized System Architecture (IVSA) en het Rhodium Energy Management System (EMS) zullen aan boord worden geïnstalleerd.

Ingenieur bezig met een jachtontwerp

De gehele Nederlandse industrie voor superjachtbouw heeft een uitstekend jaar achter de rug. Terwijl de totale omzet van de maritieme industrie in Nederland vorig jaar met 9,4% daalde van 3,8 naar 3,5 miljard euro, verdubbelde de omzet van de superjachtbouwers tot 2,15 miljard euro. “Een resultaat waar we als superjachtindustrie enorm trots op mogen zijn”, zegt Gerard Hoekstra, commercieel directeur van RH Marine. “Met een aantal afgeronde en nieuw verworven projecten was ook 2020 een succesvol jaar voor RH Marine. We verwachten onze verwachtingen ook dit jaar weer te overtreffen, op het gebied van nieuwbouw, refits, service, onderhoud en producten.”

Volgende generatie systeemintegratie

Meest recente innovatie, die samen met de Koninklijke Marine is ontwikkeld, is de Integrated Virtualized System Architecture (IVSA). De nieuwe netwerkarchitectuur maakt een einde aan het groeiende aantal computers en kabels aan boord voor elk nieuw standalone systeem. Servers, thin clients, navigatiesensoren, radarscanners, PLC’s, camera’s (CCTV) en alle andere apparaten aan boord kunnen worden aangesloten op één optisch decentraal glasvezelnetwerk. Alle aangesloten werkstations kunnen gebruik maken van servertoepassingen, zoals (Rhodium) Dynamic Positioning, (Rhodium) AMCS of (Rhodium) ECDIS. De nieuwe systeemarchitectuur bespaart veel ruimte omdat er minder signaalkabels nodig zijn, wat de flexibiliteit van het consoleontwerp vergroot.

Verbeterde flexibiliteit voor software- en hardware-updates

Dankzij IVSA zijn ook alle toepassingen voor de navigatie, de machinekamer en het besturingssysteem (OS) niet langer afhankelijk van een voorgeschreven computertype. Met de nieuwe virtuele servers kunnen de processorcapaciteit, het vereiste geheugen en het OS gemakkelijk worden gewijzigd. Toekomstige brugrenovaties aan boord worden daardoor eenvoudiger, omdat niet alle hardware hoeft te worden vervangen. Als de software verouderd is of een nieuwe navigatietoepassing nodig is vanwege regelgeving, is het installeren van een update van software en OS op de bestaande servers voldoende.

Vermindering van de onderhoudskosten

Softwaretoepassingen kunnen ook via de cloud worden geüpgraded en cyberbeveiligingstechnieken kunnen efficiënter worden toegepast. “Nu draait elk console op ongeveer acht computers. Straks draait alles op twee servers en is er nog maar één computernetwerk aan boord nodig. Toekomstige uitbreiding wordt eenvoudiger en goedkoper. Leveranciers kunnen op afstand onderhoud uitvoeren, gegevens van bestaande sensoren uitwisselen en informatie van verschillende systemen met elkaar delen, waardoor ook de onderhoudskosten dalen”, legt proposal manager Ron Schuch van RH Marine uit.

Hybride technologie als nieuwe standaard

RH Marine levert verschillende hybride pakketten aan de vier nieuwe superjachten. De hybride techniek is ooit ontwikkeld voor onderzeeboten van de Koninklijke Marine. Sinds 2010 wordt de techniek geleverd aan de beroepsvaart. Tegenwoordig levert RH Marine zowel diesel-elektrische voortstuwing als volledig elektrische voortstuwing via een generator en accupakket. Het (Rhodium) Energy Management System (EMS) bepaalt het meest efficiënte stroomverbruik door te berekenen hoeveel energie de generatoren moeten opwekken. Het regelt ook de vereiste batterijopslag en stroomregeling van andere functies aan boord. “In de superjachtindustrie is een duidelijke trend zichtbaar. Alle jachten zullen in de nabije toekomst worden uitgerust met een of andere vorm van hybride aandrijving. Dit wordt beschouwd als een tussenstap naar zero emissie”, zegt proposal manager Stuart Gunput van RH Marine.

Nauwe samenwerking met Koninklijke Marine

RH Marine werkt al vele jaren nauw samen met de Koninklijke Marine. Deze samenwerking heeft veel innovatieve en hoogwaardige technologieën opgeleverd. Na een uitgebreide testperiode kunnen de innovaties vaak worden toegepast in de superjachtindustrie. De samenwerking heeft al geresulteerd in de verschillende Rhodium producten zoals, Rhodium Integrated Bridge, Rhodium Alarm Monitoring and Control System (AMCS), Rhodium Energy Management System (EMS) en High Power Equipment pakket.